}

6 tanács, hogy minél hatékonyabbban tudja használni inhalátorát

A kezelőorvos által felírt inhalátor használata remek lehetőség az asztma vagy a COPD tüneteinek kezelésére és a rohamok megelőzésére. Így teheti használatát tartós szokássá:

Az emberek a szokások rabjai, tartja a szólás. Nap mint nap ugyanazt az utat választjuk az irodába, vagy hazaérkezéskor mindig ugyanarra a helyre tesszük le a kulcsainkat. Ezen szokások némelyike belénk rögzült rutinná válik, mint a reggeli csésze kávé vagy a fogmosás. Annyira természetes része a napi ritmusunknak, hogy rosszul érezzük magunkat, ha elfelejtjük.

Az asztmával élő emberek számára az inhalátor készülékek rendszeres, rutinként való használata nagyban hozzájárulhat a jó egészség megőrzéséhez - ha helyesen és az orvos kezelési előírásának megfelelően használják. Tehát hogyan lehet az inhalátor használatát szokássá változtatni?

Itt van néhány ötlet, ami segít „nem elfelejteni” az inhalátor használatát:

1. Már az első használatnál ügyeljen a helyes alkalmazásra

Semmi sem nehezebb, mint megtörni egy rossz szokást. Tehát érdemes figyelni arra, hogy amikor az inhalátor rendszeres használatát beépíti az életébe, először is ellenőrizze orvosával vagy asztma nővérével, hogy biztosan helyesen használja-e. Ne feledje, hogy mindig kövesse az egészségügyi szakemberek utasításait a gyógyszer használatára vonatkozólag. Ha megtanulja például, hogy milyen gyorsan és mélyen kell belélegeznie a gyógyszert, és mikor kell benntartani a lélegzetét, az segíthet abban, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a kezelés.

2. Tűzzön ki egy célt

Gretchen Rubin szokásszakértő és szerző szerint körülbelül 30 napot vesz igénybe, amíg egy szokás berögzül. Kezdetnek határozza meg a célt az első 30 napra. Például, ha az a célja, hogy 5 kilométert fusson minden nap, akkor, ha ezt 30 napig rendszeresen megteszi, a kitűzött cél megvalósítása nagyban hozzásegíti ahhoz, hogy a tevékenység szokássá váljon.

3. Kettő jobb, mint egy

Az inhalátor készülék használatának kombinálása egy másik szokással, például a fogmosással, az egyik módja annak, hogy ne felejtsük el használni. Még azokon a reggeleken amikor rohanunk, akkor sem hagyjuk ki a fogmosást, és a két szokás összekapcsolásával kevésbé valószínű, hogy elfelejtjük használni az inhalátorunkat.

4. Tárolja biztonságos helyen

Régi mondás, hogy ami nincs szem előtt, arról megfeledkezünk; igaz ez mind az emberekre, mind a tárgyakra. Tárolja az inhalátorát olyan helyen, ahol láthatja, például egy sminkasztalon vagy a számítógépe mellett, ahol gyakran kerül a látóterébe, így többször eszébe jut rendszeres használata. Érdemes arról is megbizonyosodni, hogy vajon helyesen, az előírásnak megfelelően tárolja a készüléket?

5. Nyomonkövetés

Sok ember számára komoly motivációt jelent a tetteiért érzett felelősség. Fontolja meg napló vagy csúcsáramlás napló használatát, ahol feljegyezheti, mikor használta az inhalátort, és hogyan érzi magát. Ez segít majd orvosával megbeszélni a további kezelési tervet.

6. Ha elfelejti használni

Mindenki elfelejti időnként – de ne hagyja, hogy ez megzavarja a rutint! Előre tisztázza kezelőorvosával, hogy mi a teendője, ha elmulaszt egy adagot. Egy ilyen „botlás” után is fontos az inhalátor további rendszeres használata!

 

Írta: Courtney Tenz

Fotó: by iStock

Hivatkozások:

Global Initiative for Asthma (2018). Global Strategy for Asthma Management and Prevention.

https://ginasthma.org/wp-content/uploads/2018/04/wms-GINA-2018-report-V1.3-002.pdf