}

7 lépés, mely segítségével a legtöbbet tudja kihozni az inhalátorából

Sokféle módszer van, ami segíti a légzést asztma vagy COPD esetén. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy helyesen használja az inhalációs készülékét.

1. Szánja el magát a belégzőeszköz helyes használatának elsajátítására

Az egyik legfontosabb dolog, mely megkönnyíti a légzést, és ez által az élet lehető legteljesebb megélését, az a saját elkötelezettsége - az a koncentrált figyelem, hogy helyesen használja az inhalátorát. A napi gyógyszeres kezelést érdemes megfelelően végezni, hiszen ez csak néhány percet vesz igénybe az idejéből, de jelentősen javítja az életminőségét.

Ha újonnan diagnosztizált asztmás vagy COPD-s, akkor lehet, hogy új, életmódot váltó szokások kiépítésének folyamatában van. Egy jó kezdet után, csak így tovább!

Új szokások kialakítása könnyebb, ha beépítik őket a napi rutinba. Törekedni kell arra, hogy az inhalátor használata ugyanolyan rutinná váljon, mint a naponta kétszeri fogmosás. Kövesse a kezelőorvos, az asztma nővér és a gyógyszerész utasításait, és olvassa el figyelmesen a készítményhez mellékelt betegtájékoztatót.

2. Lélegezzen ki és készüljön fel arra, hogy asztmásként vagy COPD-sként jobb legyen a légzése

Ahhoz, hogy gyógyszere ki tudja fejteni a hatását, le kell jutnia a tüdejébe. A be- és kilégzés módja az inhalátor használata előtt, alatt és után a jó hatás elérésének a titka!

Bármilyen típusú inhalátort is használ, közvetlenül a belélegzés előtt kilégzéssel ki kell ürítenie a tüdejét. Ily módon több hely lesz a jó, mély belégzéshez, amely a tüdőbe szállítja a gyógyszert. Első lépésként tehát lélegezzen ki jó mélyen és lassan, eltartva magától az inhalátorát és készüljön fel egy mély belégzésre.

3. Tanulja meg a különböző típusú inhalátorok használatát

A gyógyszer belélegzésének módja az inhalátor típusától függ. Az asztma vagy a COPD kezelésében otthoni használatra három fő inhalátor típus létezik: szárazpor- inhalátor (DPI), túlnyomásos adagolószelepes hajtógázas spray (pMDI) és gyógyszerköd kibocsájtó adagolós inhalátor. További információkért tanulmányozza a készítmény betegtájékoztatóját.

 Hogyan kell használni a szárazpor-inhalátort?

 A szárazpor-inhalátor készülék (DPI) finom, száraz por formájában juttatja a tüdőbe a gyógyszereket. A legtöbb DPI a belégzés erejére támaszkodik – ahhoz, hogy az inhalátorból a tüdőbe kerüljön, be kell lélegezni a gyógyszert az eszköz szájrészén keresztül.

A gyógyszer beadagolását követően vegye a szájrészt a szájába, kezdjen egy erős és mély belégzést, majd folytassa a belégzést, amíg a tüdő megtelik.

Hogyan kell használni az aeroszolos inhalátort?

Az adagolószelepes hajtógázas sray-ben (pMDI) keveredik a gyógyszer a hajtógázzal, így finom permetté alakítva a gyógyszert. Ezért a pMDI-ket gyakran aeroszol vagy spray inhalátoroknak hívják. Három fontos dolgot kell megjegyezni, aeroszolos inhalátor használatakor.

Először, a legtöbb esetben fel kell rázni az inhalátort, hogy a gyógyszer és a hajtógáz jól keveredhessen egymással. Másodszor , a belégzést a tartály megnyomásával (sprayzéssel) egyidőben kell indítani. Figyeljen arra, nehogy túl korán vagy túl későn indítsa a belégzést, mert kevesebb, mint fél másodpercig tart, amíg a gyógyszer felszabadul és ez alatt az idő alatt kell belélegeznie. pMDI inhalátorokat gyakran toldalékkal (spacer) együtt használják, ami segíti a belégzés és a gyógyszer indításának az összehangolását. Végül, amikor elkezdi az inhalációt, lassan és egyenletesen, hosszan lélegezzen be, amíg a tüdeje megtelik, majd tartsa benn a levegőt néhány másodpercig.

Az aeroszol típusú inhalátorok másik típusa a belégzéssel indítható MDI (BA-MDI). A BA-MDI-ből akkor szabadul fel a gyógyszer amikor Őn a szájrészen keresztül lélegzetet vesz, tehát nem kell aggódnia a működtetés és a belégzés összehangolása miatt, mint egy szokásos pMDI esetén. Lélegezzen be lassan és egyenletesen, amíg a tüdeje megtelik.

 Hogyan kell használni a gyógyszerköd kibocsájtó inhalátort?

A gyógyszerköd kibocsájtó inhalátor úgy működik, mint egy pMDI: megnyomáskor szabadul fel a gyógyszer. Lassan és mélyen kezdje el a belégzést, miközben megnyomja az adagoldó gombot.

4. Tartsa benn a levegőt az asztma vagy a COPD-gyógyszerek optimális hatásának elérése érdekében

Miután belélegezte a gyógyszert, a lélegzet visszatartása segítheti a jobb gyógyszerhatás elérését. Ennek logikája egyszerű: ha nem mozog a levegő a tüdőben, akkor több idő áll rendelkezésre a gyógyszer leülepedésére és felszívódására. Ha azt a tanácsot kapja, hogy tartsa vissza a lélegzetét, ügyeljen erre. 5–10 másodperc általában ideális, de a konkrét utasításokat nézze meg a belégzőhöz mellékelt betegtájékoztatóban.

5. Belégzés után öblítse ki a száját

A szájhigiénia nagyon fontos a legtöbb inhalációs gyógyszer alkalmazásakor. Javasolt kiöblíteni a száját friss vízzel és megmosni a fogakat a gyógyszer belégzése után. Ez azért fontos, hogy elkerülje a lehetséges mellékhatásokat, amelyek különösen akkor jelentkezhetnek, ha hosszabb ideig nagyobb adagban kell a gyógyszert alkalmazni. Fontos megjegyezni, hogy az inhalációs gyógyszerek mellékhatásai általában ritkák vagy rendkívül ritkák. A mellékhatásoktól való félelem nem jó indok a gyógyszeres kezelés abbahagyására, mivel ez ártalmasabb lehet az asztmájára vagy a COPD-jére, mint egy lehetséges mellékhatás. Ellenőrizze a konkrét utasításokat, valamint a lehetséges mellékhatásokra vonatkozó információkat a betegtájékoztatóban, és forduljon kezelőorvosához, ha ezek közül bármelyiket észleli.

6. Rendszeresen tisztítsa az inhalátort

Az inhaláló készülékben lerakódott maradékanyag meggátolhatja a gyógyszer ideális áramlását és összegyűjtheti azokat a baktériumokat, amelyeket nem tanácsos belélegezni. Így az inhalátor tisztán tartása jó szokás, érdemes elvégezni. A víz nem a legjobb megoldás az inhalátor tisztítására, mivel a legtöbb készülék érzékeny a nedvességre. Ezért fontos, hogy kövesse a csomagoláshoz mellékelt tisztítási utasításokat.

7. Keresse fel orvosát, ha az alkalmazott asztma vagy COPD- kezelése nem segít

Az inhalátor helyes használatát javasolt időnként ellenőriznie kezelőorvosával vagy asztma nővérével közösen.

 

Írta: Anne Ventelä