}

Hogyan segítsük a COPD-s betegeket?

A család és a barátok támogatása nagy hatással lehet a COPD-vel rendelkező szeretteink életminőségére. A COPD-s beteg gondozása a gondozó életét is számos módon befolyásolhatja. Dr. Daniela Figueiredo ad tanácsokat arról, hogyan támogathatjuk a COPD-s betegeket és hozzátartozóikat.


A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) diagózisa nem csak a beteg számára nehezen elfogadható tény. A pozitív hozzáállás megőrzése és a szeretteink egészséges életmódjának támogatása bizonyítottan elősegíti úgy a gondozók, mint  a krónikus betegségben szernvedők életét.

Dr. Daniela Figueiredo, a portugáliai Aveiro Egyetem oktatója kutatja, hogy milyen hatása lehet a betegségnek a betegekre és a családra. Megállapításai szerint a családon belüli támogató és tájékozott ellátás jelentősen megváltoztatja a beteg jólétét, még komplex krónikus állapotok esetén is.

Miért fontos a COPD-s betegek támogatása?

A COPD-vel való megbékélés legnagyobb kihívása, hogy felismerésre kerüljön az életmód megváltoztatásának szükségessége – magyarázza Dr. Figueiredo. A gyakorlati és érzelmi támogatást nyújtó családtagok kézzelfogható hatást gyakorolhatnak szeretteik egészségének javításában.

“A gyógyszeres kezelés, a dohányzásról való leszokás, a testmozgás és a táplálkozási szokások megváltoztatása, valamint a stressz kezelése konkrét egészségügyi előnyöket eredményezhet” mondja Dr Figueiredo, hangsúlyozva hogy a család és a barátok segíthetnek ebben az életmódváltásban. 

Továbbá kiemeli, hogy a krónikus betegségben szenvedő, támogató háttérrel rendelkező emberek ritkábban kerülnek kórházba és hosszabb ideig élnek.

Miért fontos a gondozók gondozása?

A COPD egyik legnagyobb kihívást jelentő aspektusa az, hogy progresszív, azaz az állapot idővel romlik. Máig nincs gyógymód; a tünetek azonban gyógyszeres kezeléssel és az életmód megváltoztatásával kezelhetők. Normális a stressz és a szorongás érzése, ha a COPD olyan személyt érint, akiről gondoskodik, és akit ápol.

"A krónikus betegségek kezelésekor a gondozó gyakran rejtett beteg lehet" - mondja Dr. Figueiredo. "Az alvás hiányától a pénzügyi megterhelésen át az érzelmi stresszig, bizonyos esetekben a szerettükhöz hasonló tüneteket tapasztalhatnak."

A gondozókat is alapvetően betegeknek kell tekinteni, szükségük van ismeretekre, tudásra és támogatásra. Gondozóként elkísérheti a beteget az egészségügyi kontroll vizsgálatokra, ahol fizikai és érzelmi támogatásban részesülhet ahhoz, hogy a beteget támogatni tudja.

Annak ismerete hogy milyen lehetőségei vannak a nehéz helyzetekben, valódi változást eredményezhet, ezért érdeklődjön a betegségről és az alkalmazott gyógyszerekről- például hörgőtágítókról és inhalációs szteroidokról -, amelyek segíthetnek a COPD-ben szenvedő embereken.

„A gondozók gyakran félnek az állapot súlyosbodásától. Annak ismerete, hogy hogyan tud segíteni a szerettének a légszomjjal való küzdelemben segít megbirkózni a tehetetlenség és a kontroll hiányának érzésével. ”- mondja Dr. Figueiredo.

A jó oldal

Dr. Figueiredo tanulmányai  pozitívumokra is rávilágítanak, a szeretett személy ápolásában. A gondozás pozitív aspektusait gyakran elhanyagolják - jegyzi meg.

"Az ápolást sokan a személyes fejlődés valódi tapasztalatának tekintik" - mondja a szakértő. "Fontos, hogy értékesnek találják a szeretett ember gondozására vonatkozó kötelezettség teljesítését."

A kihívások során ne feledje, hogy hatalmas szerepet játszik a COPD-ben szenvedő hozzátartozó gondozójaként vagy barátjaként! Noha nem tudja megváltoztatni a diagnózist, figyelemmel kisérheti, hogy hozzátartozója hogyan kezeli a problémát - és a proaktív fellépésnek nagyobb hatása lehet, mint gondolná.

 

Írta: Sarah Hudson

Fotó:  iStock

 

Hivatkozás:

Figueiredo D., Cruz J., Jácome C., Marques A., (2016) Exploring the Benefits to Caregivers of a Family-Oriented Pulmonary Rehabilitation Program, Respir Care. 2016 Aug;61(8):1081-9. doi: 10.4187/respcare.04624. Epub 2016 Jul 5.

Figueiredo, D., Gabriel,R., Jácome, C., Cruz, J., & Marques, A., (2014) Caring for relatives with chronic obstructive pulmonary disease: how does the disease severity impact on family carers?, Aging & Mental Health, 18:3, 385-393, DOI: 10.1080/13607863.2013.837146